keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Suuri ruokapöytä Singerin rungoista

Julkaisen tämän askareen silläkin uhalla, että tulen kivitetyksi ompelun harrasteporukoissa ;) Minulla löytyy kotoa aika monta ompelukonetta: neljä näistä tosin on purettu alkuperäisestä ulkoasustaan ja osat niistä valjastettu muuhun käyttöön. Taloa suunnitellessamme yksi vaatimus oli iso ruokailuerkkeri, johon mahtuisi hyvän kokoinen ruokapöytä. Etsiskelimme pöytää hyvän tovin ja näytti jo siltä, että mittatilaustyö puusepältä on ainoa vaihtoehtomme, kunnes yhtäkkiä keksin, että sopiva pöytä syntyisi Singerin valurautajaloista. Tuossa vaiheessa meiltä löytyi ainoastaan yksi vanha Singer, jota emme raaskineet uhrata tähän projektiin (valmistettu sarjanumeronsa perusteella 1905-1910), joten  seuraavaksi alkoi armoton Singerin metsästys.


Koneiden löydyttyä edessä oli jalkojen irroitttaminen levyistä ja osassa rungoissa myös ruosteenpoisto. Pöytälevyn lopullista kokoa mallailimme isolla pahvilla terassilla :DRungot ovat niin painavat, että pöytä piti koota paikalleen. Tässä menossa vielä viimeiset siistimiset ennen  pöytälevyn kiinnittämistä.


Pöytälevyn koko on 140cm x 180cm ja paksuus n. 4.5 cm. Levyllä on painoa niin paljon, että jouduimme kiinnittämään senkin osissa, koska emme olisi saaneet nostettua ja käännettyä sitä kahdestaan. Pelkäsimme myös, että käännöstä johtuva "rasitus" olisi voinut rikkoa kiinnityksen.

 

Pöytälevyn kiinnitys puolessa välissä. Pöytälevy on rouheaa tammea, josta laitoimme "huonon" (koloisen) puolen paraatipuoleksi. Pintakäsittelyn tein Osmo Colorin puuvahalla (väri konjakki) ja Topoililla.


Minä niin tykkään tästä pöydästä <3 Lopuksi huomautettakoon, että ompelukoneet ovat edelleen tallessa ja pääsevät aikanaan koristamaan tulevaa kesäkeittiötämme.

10 kommenttia:

 1. ihan hirmu hieno. mullon työhuoneella vanhan poljettavan koneen jalka pöydän jalkana. se oli ennen meidän keittiön pöydänjalka mutta vaihdoimme sellaiseen vanhaan puupöytään tämän metallijalan ja kannen.

  VastaaPoista
 2. Ei hitsit kuin mahtava!!! :O :) <3

  VastaaPoista
 3. Ompahan ihan unelmien ruokapöytä. Ja sopii ompelijan kotiin hienosti, eihän tuo mitään väärinkäyttöä ole vaan kunnianosoitus! Olisin kade ellei esteenä vastaavalle pöydälle olisi se, että asutaan varmaan about teidän keittiön kokoisessa kämpässä;).Tuossa on kyllä innovaatio, design ja vielä kierrätysaate huipussaan! Kaupasta ei sais vastaavaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Yritin itselleni vakuuttaa, että hyvään kotiin pääsevät vaikka käyttötarkoitus vähän muuttuukin <3

   Poista
 4. todella ihana pöytä! Miten vaha on kestänyt käytössä? Olen myös haaveillut pirttikalustomme vahausta, vahauksen kestävyys vaan mietityttää, kun perheessä on lapsia joutuu pöytä kovalle koetuksella

  Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Pöydän käsittely on kestänyt erittäin hyvin. Topoilia voisi väliin pyyhkäistä kerroksen, mutta muuten ei ole ollut tarvetta paikkailla

   Poista

Kiva, kun kommentoit <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...