torstai 14. helmikuuta 2013

Muovisen vetoketjun lyhentäminen- siististi

Muoviset, suuri hampaiset vetoketjut ovat juuri nyt pinnalla erityisesti retrotyylisissä lastenvaatteissa. Sopivan pituista ketjua ei ollut saatavilla pojan jumppikseen ja niinpä pyörittelin ketjua aikani miettien kuinka sen saisi lyhennettyä siistitsti. En halunnut operoida ketjua yläpäästä, koska muoviset stopparit ovat jokseenkin "näkösällä" ja halusin säilyttää alkuperäiset. Alapään kimmppuun siis :D

Lyhentämistä varten tarvitset kolvin, sakset ja tervettä maalaisjärkeä ;) Noudata varovaisuutta ja työskentele palamattomalla alustalla.


Mittaa vetoketjuun haluttu pituus ja merkitse stopparin paikka.


Sulje ketju, merkitse kohta ja poista nuppineulat. Lämmitä kolvi, ja muista palamaton alusta. Kolvilla ei kosketeta muovia, mutta on ihan suositeltavaa käyttää kolvissa vähän huonompaa päätä, kaiken varalta :)


Vie kolvi muovisen hammastuksen päälle. Älä kosketa muovia! Muovista irtoaa "ei niin terveellisiä" kaasuja, jos poltat sitä ja pilaat samalla myös kolvin kärjen. Muovi sulaa nopeasti ja voit "muotoilla" sitä jollain metallisella esineellä.


Leikkaa ylimääräinen osa ketjusta pois.


Lyhennä myös "siivekkeet" ja kierrä leikatut reunat kolvilla. Älä koske vetoketjuun! Kolvin lämpö sulattaa leikattua reunaa sen verran, että pinta ei enää pääse purkautumaan. 


Lopuksi, sulata hampaat myös takapuolelta. Valmista :)
6 kommenttia:

 1. Todella hyvä ohje! Kiitos. Minullakin varastossa mitä kummallisempia vetoketjuja, tällä ohjeella tulevat käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain :) Tämä on aika nopea operaatio. Eniten aikaa meni kolvin lämpiämiseen :)

   Poista
 2. tuon lyhentämisen voi tehdä myös ompelemalla tampin haluttuun kohtaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko ihan "lankasutturan" ompelemista stoppariksi? Noita ommeltuja lukkoja on tullut tehtyä joskus, mutta halusin tuohon isoon vetskaan siistimmän ratkaisun. Tuo kolvaaminen on myös tosi nopeaa, eniten kestää kolvin lämpiäminen :)

   Poista
 3. Moi! Mun North facen parkatakista hajosi vetoketju. Tiedätkö mistä saa ostettua isoja muovisia ketjuja?
  julempinen@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monilla kangasliikkeillä (kivijalka) on nykyisin valikoimissaan moisia. Kannattaa myös tsekata onko vetoketju oikeasti niin rikki, ettei sitä voi korjata: http://olotila.yle.fi/koti/kasityot/nain-korjaat-itse-vetoketjun

   Poista

Kiva, kun kommentoit <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...