sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Kauratyynyt


Isänpäivää edeltävänä iltana sain yllättäen iitumin kauralämpötyynyjen tekemiseen isälleni ja papalleni. Tarvittavat materiaalit löytyivät kotoa puuvillaista ompelulankaa lukuunottamatta, mutta sekin järjestyi nopeasti naapurin rouvan ompeluskätköistä. Kauratyynyä voi käyttää joko lämmitettynä tai viilennettynä. Lämmittäminen tapahtuu pitämällä pussia pari minuttia täydellä teholla mikroaaltouunissa vesikupillisen kanssa ja viilentäminen puolestaan pakkasessa. Lämmitetty pussi rentouttaa mukavasti hartioita, vaikkei mitään isompaa vaivaa olisikaan.


Tein tyynyihin erikseen sisä- ja päällispussit, jotta pussin voi tarvittaessa pestä. Päällispussi vastaa malliltaan tyynyliinaa ja sisäpussi on aavistuksen pienempi, suorakaiteenmallinen, jossa keskellä pitkittäisommel jakamassa jyvät tasaisemmin. Sisäpussin täytteenä on kauraa, jota löytyy ainakin isommista ruokakaupoista eläintarvikeosastolta. Jyvätäytteistä sisäpussia ei voi pestä. Tyynyihin käytettävien materiaalien tulee olla luonnonmateriaalia, esimerkiksi puuvillaa ja pellavaa, koska tekokuidut saattavat syttyä mikroaaltouunissa palamaan. Ompelulanka tulee valita vastaavasti. Käyttämäni kangas on IKEA:n Stockholm Blad. Kauratyynyn valmistaminen on helppoa ja nopeaa :)

Sisätyyny:


 1. Leikkaa 2 kpl 16 cm x 50 cm esipesdystä puuvilla- tai pellavakankaasta
 2. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele kolmelta sivulta yhteen. Jätä 1 cm saumavara.
 3. Käännä pussi oikein päin. Ompele pitkittäisommel keskelle pussia kuvan mukaan. Huomaa, että pitkittäisommel alkaa keskeltä, ei reunasta. Täytä pussi kauralla ja ompele kääntöaukko umpeen.
Päällinen:

 1. Leikkaa 1 kpl 18 cm x 112 cm esipesdystä puuvilla- tai pellavakankaasta
 2. Käännä ja tikkaa  lyhyet sivut. Tein kolminkertaiset käännökset, 3cm per käännös.
 3. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain kuvan mukaisesti siten, että pussin valmis mitta on 50 cm. Ompele sivut jättäen 1,5 cm saumavara. Huolittele sivut, jos et käyttänyt saumuria.
 4. Käännä pussi oikein päin ja asettele sisätyyny päällisen sisälle. 

Vain mielikuvitus on rajana kauratyynyjä tehdessä. Tämä perusmalli on nopea surauttaa, mutta hieman pidemmällä suunnittelulla valmistuu myös olalla köllöttelevä kissa tai koirakin :)

2 kommenttia:

 1. Hei kiitos hyvästä ohjeesta!:) Tein pari tyynyä joulupaketteihin.

  http://kasigntehtya.blogspot.fi/2012/12/kauratyyny.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että lyhykäisestä ohjeesta oli apua :)

   Poista

Kiva, kun kommentoit <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...